Party Time!
Door: Marsha Lankreijer
Blijf op de hoogte en volg Marsha
18 Maart 2011 | Gambia, Lamin
Hoe saai het misschien ook mag klinken: zondag heeft Gabrielle ons weer meegenomen naar het strand! Aangezien ik jullie niet weer lastig ga vallen met verhalen over geweldig weer, lekker eten en een zeer ontspannen dag, zal ik het houden bij de bijzonderheden. We hebben eindelijk een pareo!! Na heel wat afdingen hebben we alledrie een soortgelijke gekocht alleen dan met andere kleuren. We hadden overigens een plek gevonden waar we helemaal niet lastig werden gevallen met verkopers. We lagen namelijk op een stukje achter het strand wat bij een restaurantje hoorden. Er mogen daar geen verkopers komen maar ze hebben wel een paar eigen kraampjes waar we dus rustig rond konden kijken en onze pareo konden kopen.
Deze stranddag was de zee zo onstuimig dat er allerlei vreemde vissen en gigantische kwallen aanspoelden. Deze keer dan ook niets anders gedaan dan pootjebaden en zonnen…
Na afloop zijn we nog op ziekenbezoek geweest in een privékliniek bij het strand. Het is het Lamtoro Hospital waar eigenlijk alle blanken verkerend in een medische noodsituatie worden heengebracht. Dit omdat er gedacht wordt dat je daar als blanke toch het geld wel voor hebt. In Kubuneh woont een wat oudere Brit die bij ons onder behandeling was voor een wond op zijn vinger. Gezien het feit dat hij diabeet is en leeft op één nier die ook nog eens gedoneerd is en inmiddels in slechte conditie is, wilde dit niet echt genezen. De familie wilde hem daarom terug hebben in Engeland en hij stond dan ook al op het vliegveld van Yundum toen hij daar ter plekke in stortte. Hij is in zeer slechte conditie vervoerd naar het Lamtoro Hospital waar ze hem verder hebben behandeld en hij wonderbaarlijk toch wel weer wat opknapte!
Desondanks blijkt het dat twee van zijn vingers al aan het afsterven zijn en dat ze over wilden gaan tot amputatie om op deze manier de rest van zijn hand en arm te kunnen sparen (de infectie was al aan het doorzetten in zijn onderarm). Gezien de hygiënische omstandigheden adviseerde Gabrielle dit in Engeland te laten doen. Het vliegtuig wilde hem echter alleen aan boord als er iemand bij hem is die medische hulp kan verlenen, wat ook wel logisch was gezien het feit dat hij erg verzwakt was. Zodoende is Gabrielle afgelopen dinsdag met de man naar Engeland gevlogen om vervolgens vrijdag weer terug te komen. We waren heel blij toen we een sms-je kregen met de tekst dat hij levend was aangekomen. Wanneer iemand in zijn gezondheidstoestand namelijk moet vliegen inclusief één overstap, is dat namelijk niet erg vanzelfsprekend.
Dinsdag hebben we een huwelijksfeest meegemaakt! Ollie (ofwel Oliver, onze duitse gast) is getrouwd met Isatou. Ze kenden elkaar al twee jaar en hij kwam dan ook al regelmatig op de compound. ’s Ochtends gingen ze allebei in groene traditionele kleding naar Banjul voor ondertekening van de huwelijkse voorwaarden. Dat het echte liefde was is wel duidelijk: Ollie heeft zich bekeerd tot de islam en Isatou is bezig met het leren van Duits en moet daarvoor zelfs het alfabet nog leren (ze is nooit naar school geweest en kan dus ook niet lezen).
’s Middags en ’s avonds waren er allerlei gasten uit de omgeving. De hele dag liep het af en aan, werd er gekookt door Kumba en was iedereen muziek aan het maken en aan het dansen. Heel veel vrouwen zie je hier wild dansen met kinderen op hun rug. Één vrouw besloot echter dat ze makkelijker kon dansen als ze haar twee maanden oude dochtertje niet bij zich had, en duwde deze dus zonder pardon in Floor haar handen. Ik moet bekennen dat we verbaasd waren, maar heel erg vonden we het natuurlijk niet! We hebben haar even meegenomen naar ons huisje, waar we er al snel achter kwamen dat ze behoorlijk moe was. Ze was constant aan het gapen, maar alles wat in de omgeving gebeurde was natuurlijk zo interessant dat ze echt niet wilde gaan slapen. Op een gegeven moment willen we zelf ook weer richting het feest, en we besluiten dan ook om haar gewoon mee te nemen. Ik draag haar op mijn armen en probeer haar in slaap te krijgen. Na een tijdje bewegen en zingen vallen haar oogjes dan ook eindelijk dicht. Ze slaapt zo vast dat zelfs wanneer ze opgepakt wordt om naar huis te gaan, ze nog heerlijk verder slaapt.
Nadat ik haar kwijt ben besluit ik me om te gaan kleden en gezellig met de rest mee te gaan dansen. De Gambianen blijken het geweldig te vinden en alle kinderen hangen om ons heen.
Het was echt een geweldig feest, en ik heb die nacht dan ook fantastisch geslapen!
Groetjes!! Mars
Check m'n foto's op www.marshalankreijer.mijnalbums.nl
Groetjes!! Mars
Check m'n foto's op www.marshalankreijer.mijnalbums.nl
18 Maart 2011 - 15:22
Juul:
En wat voor party time/ wat zijn ze mooi en vooral kleurrijk gekleed en wat maak je mooie foto's/ vooral van de natuur en nu van dat kindje op de rug van haar mama/ om op te eten... dan word je vanzelf verliefd op kinderen/ land van tegenstellingen en vreemd lijkt mij als je de luxe ligstoelen op het strand ziet/ leest dat de Brit met hulp ( en het gelukkig kan betalen) medisch in Engeland geholpen kan worden naast de mensen met minder geld etc etc EN zoals ik lees op hun manier tevreden zijn. Heerlijk dat je zo mee kon dansen en zo mee kan genieten. Voor mijn gevoel ben je al zolang weg en zo vertrouwd met Gambia alsof het je 2e thuis aan het worden is / of gworden is waarin je dit land vooral in je hart gesloten hebt.
Je hebt je droom waargemaakt en voor eeuwig in je hart gesloten.
Zo mooi.
Groet Juul
18 Maart 2011 - 15:33
Ria:
Lieve Marsha,
Weer een mooi verhaal weer, wat er op mijn scherm verschijnt. Het is voor mij een leuke onderbreking tijdens mijn werk.
Wat dragen de vrouwen toch prachtige kleding! Wat een mooie stoffen en die kleuren! En het is zo interessant om al die bijzondere gebeurtenissen mee te kunnen maken en zo de tradities van het land te leren kennen.
Maar ook jullie zien er mooi uit in die pareo's en al zo lekker gekleurd.
Ik kijk al weer uit naar je volgende verhaal en nieuwe foto's!
Dank en veel lieve groetjes,
Ria
18 Maart 2011 - 16:34
Sandra:
Hey Mars,
Echt leuk om je verhalen te lezen! En wat zie je er lekker verkleurd uit op je foto's. Mooi dat je het zo gezellig hebt en dat je weer een traditie meer hebt mee kunnen maken;)
Veel plezier nog,
Sandra -
18 Maart 2011 - 17:44
Mam:
Leuk dat jullie 2 feesten in korte tijd mee hebben kunnen maken een verjaardag en nu een bruiloft. Het ziet er allemmal erg gezellig uit, en dan mogen jullie ook nog even oppassen op zo'n lieve baby wat jullie natuurlijk helemaal niet erg vonden ;). Jullie hadden een mooi strand misschien kunnen wij daar ook gaan kijken. Wat een geluk voor die Brit dat Gabriëlle met hem mee kon in het vliegtuig.
Dikke kus en dikke knuffel mam -
18 Maart 2011 - 20:54
Paps:
Weer een lekker stranddagje. Geniet er maar van. Vond je die kwallen niet leuk? Wat fijn dat die Brit toch goed in Engeland is aangekomen. Knap dat Gabrielle dan mee gaat. Gelukkig allemaal goed gekomen, nou ja tot zover dan.
Leuk om een bruiloft mee te maken en dan ook nog op een prachtig kindje te mogen passen. Jullie worden daar ook echt geaccepteerd. Helemaal geweldig. Ik begreep dat er al karweitjes voor ons klaarliggen als we komen!
Je schrijft overigens erg goed. Een plezier om te lezen.
Groetjes, kus en knuffel en tot het volgende verhaal.
Paps
P.S. Saapjes gaan goed....... -
22 Maart 2011 - 16:14
Oompje Wouter:
Hoi Marjsa,
Als ik het zo lees, kun je daar in dat verre land ook nog vriendjes vinden waarmee je zelf s een toekomst kunt opbouwen..... En heb je de mensen en vrienden die je natuurlijk al gemaakt hebt al een beetje nederlands geleerd? En kun jij nu al een paar woorden de taal van dat land (Gambanees?). Prachtige verhalen van leed en humor wisselen elkaar af.
Blijf schrijven!! Groetjes je oompje Wouter -
23 Maart 2011 - 15:10
Dré:
Hey Marsha!
Wat een leuke up-dates uit Gambia. Je hebt het er wel naar je zin. Had ook niet anders gedacht. :)
Zoals anderen al zeiden, wat een kleurrijke kleren! Dat valt me meteen op. Hier is zwart nog steeds populair...
Mooi weer daar! Hier begint het ook al aardig mooi te worden. De lente is begonnen en de zon schijnt volop! :) Kunnen we ook een beetje genieten. Verder zijn er enkele nieuwe spelers bij de club. Denk dat jij dat ook wel leuk vind. Het zijn leeftijdsgenoten. ;)
Groetjes, Xx
Dré